Escudella deBlat de moro escairat
Que necessitem?
- Ingredients (per a 4 persones):
- 650 gr de blat de moro escairat
- 300 gr de mongetes blanques
- 1 troç de pernil salat de 100 gr.aprox
- 300 gr de morro de porc salat
- 300 gr d'orella de porc salada
- 300 gr de costella de porc salada
- 2 cua de porc salada
- 1 os d'espinada salat
- 1 peu de porc salat
- 1 col tallada a brunoise
- Ingredients per a fer pilota
- 300 gr de carn picada, de porc
- 1 ou, pa de pagès sensa crosta, 1 all,julivert, canyella, sal i pebre
- Farina
Com ho fem?
EL DIA ABANS:Posem en remull a estovar el blat de moro en una olla unes 24 hPosem les mongetes en remull en un cassòPosem tota la carn de porc, també el pernil i l'os de pernil, dins una cassola amb aigua, per dessalar'la i estovar'la.
Després de 15 h aprox esbandim bé el blat de moro, varies vegades, per treura totes les pells i que ens quedi ben net!
Esbandim la carn, i la netejem ben bé!
EL DIA QUE FEM L'ESCUDELLA
Dins una olla ben grossa, posem a coure la carn,el blat de moro i les mongetes, cobrint'los amb aigua abundant, uns 8 litres...,amb el foc ben baix, durant unes 4 hores, aprox, però ho anirem vigilant, que faci xup-xup, molt suau. Mentrestant farem la pilota. En un bol, posem la carn picada, el pa i els ous. Salpebrem, posem l'all finament picat, unes fulles de julivert picades, remenem tot ben bé.
Separem la carn, per tallar'la a trossos i treura els ossos.
Ara fem la pilota, l'enfarinem una mica i la posem dins l'olla de l'escudella, afegim la col trinxada.
Seguim couent a foc ben baix, un 30 minuts aproximadament. Afegim la carn, tallada i desossada.
L'escudella va quedant d'un color blanc. La deixem reposar una estona.
Servim calenta, però no massa!!! i a gaudir d'una escudella que reflexa la terra, el bosc, la muntanya....
que ens explica com és el Berguedà i la seva gent!!